Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van De Laape is zoveel mogelijk ingezet op toekomst bestendig bouwen. Naast dat de panden zo groen mogelijk zijn heeft groen vergaderen nog een ander voordeel, onderzoek heeft aangetoond dat vergaderen in de natuur leidt tot het nemen van betere beslissingen.

Onze catering: lokaal, seizoensgebonden en met een verhaal

Bij de Laape geloven we dat goed eten geen lange reis hoeft te maken. Daarom werken we volgens de principes van Dutch Cuisine en zijn we als trotse partner aangesloten. We gebruiken zo’n 80% lokale producten en slechts 20% van buiten Nederland. Onder leiding van chef Kees Meinderts – eigenaar van restaurant Mearkas en sinds oktober 2024 bekroond met een groene Michelinster – serveren we verrassende gerechten op topniveau. Bovendien kiezen we voor shared dining: zo ontstaat ruimte voor ontmoeting, gesprek én minder voedselverspilling.

Circulair Friesland

Sinds 1 juli 2025 is De Laape lid van Circulair Friesland – een vereniging waarin ruim 180 bedrijven, scholen en overheden samenwerken aan een circulaire economie in Fryslân. We zijn trots dat we deel uitmaken van dit krachtige netwerk dat zich inzet voor een schonere, gezondere en toekomstbestendige regio. Samen bouwen we aan een systeem waarin hergebruik, lokaal denken en duurzaamheid vanzelfsprekend zijn.

Bee Foundation

Bijen zijn essentieel: ze zorgen voor bijna 90% van de wereldwijde bestuiving en vormen zo de basis van ons voedsel en ecosysteem. Toch staat meer dan de helft van de 360 Nederlandse bijensoorten op de Rode Lijst. Daarom is de Laape ambassadeur van de Bee Foundation, die zich inzet voor een beter leefmilieu voor bijen, hommels en vlinders. Deze missie steunen we natuurlijk met overtuiging. Bij de helft van onze boekingen doneren we daarom een percentage aan de stichting. Zo dragen ook onze gasten actief bij aan een bijvriendelijke wereld. De overige donaties gaan naar Unicef’s project Plastic Bouwstenen, en dragen daarmee óók bij aan een betere toekomst.

Plastic Bouwstenen Unicef

Bij de Laape geloven we in betekenisvol ondernemen. Daarom steunen we het project Plastic Bouwstenen van UNICEF: een duurzaam initiatief in Ivoorkust waar plastic afval wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen. In Ivoorkust wordt slechts 5% van het plastic afval gerecycled – vaak door vrouwen, voor een veel te lage prijs. Tegelijkertijd gaan 1,6 miljoen kinderen niet naar school. UNICEF’s fabriek koopt het plastic tegen een eerlijke prijs in, en verwerkt het tot stevige bouwstenen waarmee nieuwe scholen worden gebouwd. Zo draagt dit project bij aan beter onderwijs én een duurzamere wereld.

Duurzaam gecertificeerd

De Laape neemt duurzaamheid serieus. Met trots dragen wij de certificeringen van Green Key, Dutch Cuisine en we zijn bezig B Corp gecertificeerd te worden. Met onze certificeringen zijn we herkenbaar voor het omarmen van duurzaamheid in al zijn facetten. Nog belangrijker is dat we willen blijven leren. Heb je tips of dingen die je opvallen, laat het ons weten, we werken er graag aan.

Duurzame Partners

Niet alleen onze eigen overtuigingen zijn van belang, maar ook die van onze partners. Op ons terrein kom je diverse producten van onze duurzame partners tegen.

Mearkas

Met passie en bezieling zorgt chef-kok Kees Meinderts met zijn team voor een gastronomische ervaring op niveau. Hoogwaardige gerechten in een warme en toegankelijke omgeving.

Boer en Chef

Met een netwerk van meer dan 50 lokale leveranciers, waaronder boeren, tuinders, imkers en bakkers, garandeert Boer & Chef een breed scala aan hoogwaardige streekproducten en ondersteunt bovendien regeneratieve landbouw.

The Good Roll

Met The Good Roll kiezen we voor duurzaam toiletpapier en steunen we tegelijkertijd de bouw van veilige toiletten in Ghana.

Lesseau

Met Lesseau was je je handen zonder water te verspillen, zonder een enorme ecologische voetafdruk achter te laten en zonder plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Zeepfabriek Suver

Met Zeepfabriek Suver kiezen we voor duurzame, natuurlijke verzorging.