Locatie

FRIESLAND, DICHT BIJ EN TOCH ERUIT

Onder de rook van Leeuwarden, een half uur van Groningen. Warten ligt bij een knooppunt van toegangswegen in het Noorden. Dik een uur uit Amsterdam en in 2 uur te bereiken vanuit Den Haag en Rotterdam. U bent ook welkom met de boot. De Laape ligt aan de staandemast-route van Leeuwarden/Grou naar Nationaal Park “de alde Feanen”.

Uitzending van buro de Vries van Omrop Fryslân ‘Op bezoek bij De Laape’

AAN HET WATER, IN DE NATUUR

Het Friese platteland werkte vroeger primair via het hoofd waterwegennet. Dat is nog altijd goed terug te zien in het landschap met boerderijen die vooral goed bereikbaar zijn over het water. Zo ook De Laape, direct aan het doorgaande vaarwater van het Wartenster Wiid dat u in 15 minuten midden in het Nationaal Park “De Alde Feanen” brengt. Dit gebied is uniek in Nederland door afwezigheid van omgevingslicht. Op een heldere nacht is de Melkweg goed zichtbaar. Overdag, zeker in de rustige maanden, kunt u IJsvogeltjes, Kiekendieven en zelfs een Zeearend ontmoeten.

GLAZEN KAS

De Laape was ooit een trotse melkveehouderij. Later verschoof de focus naar schapen en kippen. De huidige gebouwen staan in de contouren van de oude kippenschuren. Beide gebouwen hebben een gedeelte vergaderzaal in een kas en een deel slaapvertrekken. Het geheel is gebouwd op maximaal gebruik van duurzame voorzieningen. Zo worden de panden verwarmd met warmtepompen en is ook het koken elektrisch. Een dikke laag begroeiing houdt de slaapkamers ’s winters warm en ’s zomers koel. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en het regenwater wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen.

BUITEN DINGEN DOEN

Op het ruime buitenterrein zijn veel voorzieningen getroffen voor interactie met elkaar en de natuur. Naast de ruime parkeerplaats ligt een groot veld voor activiteiten. Een vuurplaats kan bij goed weer gebruikt worden voor het breiden van de maaltijd en een goed gesprek bij het kampvuur. Een wandelpad rond het terrein leidt langs rietkragen en vergezichten. De vlonders rond de gebouwen bieden zit plaatsen voor maaltijd, borrel of gesprek. Op het terrein zijn verschillende structuren opgericht om bijen, insecten, amfibieën en vogels een broed/schuil/voederplaats te bieden. De boomgaard levert een rijkdom aan kersen, appels en peren. Onze tuinman leidt u graag rond.